Europarlamentarul PMP spune că este de acord că guvernul de apropie de o reușită, de a îndeplini obiectivul de a vaccina 5 milioane de români vaccinați până la 1 iunie. Totuși, el atrage atenția că este o discrepanță foarte mare între vaccinarea în mediul rural și mediul urban. La țară ar trebui să se lucreze mai mult, pentru a determina oamenii să se vaccineze. Fostul președinte spune că vor fi mult mai puțini oameni care vor refuza vaccinarea decât se spune la televizor.

Traian Băsescu: Sunt cetățean cu aceleași drepturi și dacă mă vaccinez și dacă nu

Cât despre o posibilă discriminare între persoanele vaccinate și cele nevaccinate, fostul președinte a declarat că acest lucru este o prostie, fiindcă vaccinarea este opțională și fiecare are dreptul să facă ce vrea.

„Sunt cetățean cu același drepturi și dacă mă vaccinez și dacă nu. Ca să mă discriminezi înseamnă să nu-mi dai voie să intru în sala de la cimematograf că nu m-am vaccinat. Dar guvernul poate spune că trebuie să facă un test, asta nu e discriminare”, a declarat europarlamentarul PMP.

El consideră că ar fi discriminare dacă un om care a optat pentru vaccinare poate să plece oriunde, cu orice linie aeriană, în orice hotel, în timp ce unul care nu s-a vaccinat nu poate decât dacă are un test PCR. Aici ar fi discriminare, din punctul de vedere al fostului președinte.

Traian Băsescu: Testele PCR sunt foarte scumpe

El explică faptul că testele PCR sunt foarte scumpe, iar o familie cu patru copii, de exemplu, ar plăti peste 400 de euro pe teste, mai mult decât costul călătoriei. Aici ar trebui ca statul să ajute cetățeanul și să suporte costul testelor PCR. Totuși, Traian Băsescu spune că Uniunea Europeană va veni cu ceva legat de acest lucru.

Traian Băsescu avertizează: Sunt cetățean cu același drepturi și dacă mă vaccinez și dacă nu

Conform europarlamentarului, la fel cum au fost negociate costurile vaccinurilor, comisia trebuie să intervină și să stabilească dacă să le suporte din bugetul UE sau al fiecărui stat, referitor la testele PCR.

Traian Băsescu este de părere că ține de nivelul cultural să nu refuzi un mijloc civilizat de a scăpa de boală. Totuși, președintele spune că Guvernul a făcut o flexibilizare maximă a vaccinării, mai ales că acum te poți duce la orice centru de vaccinare și să te imunizezi, fără să te mai programezi.