Transformarea consumului de produse cu tutun si nicotina prin tehnologie si inovatie

Data actualizării: 10 iunie 2025

Într-o lume în care tehnologia și inovația transformă semnificativ modul în care societatea abordează diferite aspecte ale vieții, nu este de mirare că și consumul de tutun și nicotină este influențat. Accentul se pune azi pe reducerea efectelor asociate fumatului, cu ajutorul tehnologiei.

Tehnologia remodelează consumul de produse cu tutun și nicotină

Datorită inovației, fumătorii adulți, care altfel ar continua să fumeze, pot continua să folosească nicotină fără ca acest obicei să implice arderea tutunului, reducând astfel semnificativ riscurile asociate fumatului. Eforturile de a găsi alternative mai puțin riscante comparativ cu fumatul nu sunt unele recente. De-a lungul multor decenii, s-au făcut cercetări pentru a reduce efectele asociate fumatului.

Țigările electronice, sau produsele pentru vapat, au fost dezvoltate pentru prima dată de Hon Lik și au devenit disponibile pe piață acum 20 de ani. Acestea sunt alimentate cu baterii care încălzesc un lichid pentru a produce un aerosol inhalabil, cunoscut sub numele de vapori. Important este că datorită ritualului similar al fumatului, fumătorii adulți au început să adopte țigările electronice ca alternativă la fumat.


Evoluția pieței produselor fără fum

De atunci, s-au făcut investiții substanțiale în inovarea produselor pentru vapat și în dezvoltarea altor opțiuni fără fum. Astăzi, se estimează că sunt aproximativ 115 milioane de consumatori adulți ai produselor care nu implică arderea tutunului: 65 de milioane folosesc produse pentru vapat, 40 de milioane folosesc produsele care încălzesc tutunul și 10 milioane folosesc pliculețele cu nicotină pentru uz oral.

Citește și:

„Fără fum” este sintagma cheie aici. Fără arderea tutunului, care creează o reacție chimică extrem de complexă, produsele fără fum pot produce semnificativ mai puține substanțe nocive decât fumul de țigară, în funcție de produsul specific. În studiile clinice, rezultatele înregistrate la consumatorii care fac trecerea completă la produsele noastre fără fum indică reduceri semnificative statistic ale expunerii la o serie de substanțe chimice nocive studiate și modificări favorabile ale biomarkerilor de potențial risc, spre deosebire de cei care continuă să fumeze.

Care este, de fapt, principiul din spatele acestei strategii de reducere a riscurilor?

În esență, dacă un comportament este riscant și nu se poate renunța complet la acesta, atunci modificarea comportamentului astfel încât acesta să implice un risc potențial mai mic poate duce la rezultate mai bune pentru populație. Reducerea riscurile asociate fumatului presupune încurajarea fumătorilor adulți care altfel ar continua să fumeze să treacă în totalitate la produse alternative cu un profil de risc redus.

Este necesar un tip de reglementare bine gândită și progresivă pentru a maximiza oportunitatea oferită de produsele fără fum. Fumătorii adulți ar trebui să aibă acces la produsele care nu implică arderea tutunului și la informații precise despre riscul redus pe care îl au în comparație cu fumatul, permițându-le astfel să facă o alegere informată cu privire la trecerea de la fumat la aceste produse.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨