Trecerea la ora de iarna: cum ne influenteaza

Data actualizării: 22 iulie 2025

Ora de iarna 2023: Schimbarea orei in Romania pentru o folosire mai indelungata a luminii solare

[read more]

Trecerea la ora de iarna: data si implicatii asupra sanatatii

Revenirea la ora de iarna in Romania va avea loc pe data de 29 octombrie 2023, duminica. Acesta este momentul in care ceasurile se vor da inapoi cu o ora, astfel incat ora 04:00 va deveni ora 03:00. Pe langa aspectul practic al ajustarii ceasurilor, trecerea la ora de iarna are ca scop principal utilizarea mai indelungata a luminii solare, in special in lunile de iarna.

Conform regulii generale, trecerea la ora de vara are loc in ultimul weekend al lunii martie, in timp ce trecerea la ora de iarna se face in ultimul weekend al lunii octombrie. Acest proces de schimbare a orei este unul cu traditie, insa unii experti sustin ca poate avea consecinte asupra sanatatii pe termen lung.


Impactul trecerii la ora de iarna asupra organismului uman

Trecerea la ora de iarna aduce cu sine schimbari in ritmul nostru circadian si poate influenta starea noastra de sanatate. Psihologul Lorena Diaconescu explica faptul ca orice schimbare in lumina solara poate provoca modificari in organismul nostru, iar scurtarea zilei poate duce la oboseala si deficit de atentie.

Citește și:

"Constatam in fiecare an ca trecem prin astfel de schimbari si ne referim intotdeauna la ora de iarna. Dar ar trebui sa nu scapam din vedere faptul ca trecem de fapt printr-un proces de adaptare la sezonul rece si ca de fapt acesta provoaca schimbari. Noi functionam dupa lumina solara si in momentul in care se scurteaza ziua ne simtim mai obositi sau chiar avem deficit de atentie", a afirmat psihologul.

Un alt aspect important mentionat de specialist este legat de calitatea somnului. Desi pare ca dormim mai mult, acest lucru se intampla doar intr-o singura noapte. Expertii recomanda acordarea unei atentii sporite calitatii somnului si identificarea intervalului de timp in care circuitul nervos se reface, care este intre orele 10 seara si 3 dimineata. Tot ceea ce se intampla dupa ora 3 dimineata este considerat somn de frumusete, fiind important sa folosim timpul in care sa ne odihnim eficient.

Recomandari pentru ajustarea somnului copiilor si adolescentilor

Psihologul Lorena Diaconescu ofera sfaturi pentru parintii de copii si adolescenti in privinta trecerii la ora de iarna. Ea sugereaza ca acest moment poate fi folosit pentru reglarea orei de somn a celor mici. Desi copiii vor sa se culce mai tarziu, este important sa le explicam ca vor avea acelasi numar de ore de somn ca si inainte, dar la o ora mai devreme.

"Eu i-as sfatui pe parintii de copii si de adolescenti sa profite de acest moment pentru reglarea orei in care se desfasoara somnul copiilor. Stim, ei vor sa stea mai mult. Ceea ce putem sa facem acum este sa le spunem: te vei culca in acelasi timp ca si aseara, dar nu va fi ora 11, va fi ora 10", a mentionat Lorena Diaconescu.

Concluzie

Trecerea la ora de iarna reprezinta un moment anual in care ne adaptam la schimbarile din ritmul circadian si la scurtarea zilelor. Expertii ne atrag atentia asupra impactului asupra sanatatii pe termen lung, precum oboseala si deficitul de atentie. Calitatea somnului este, de asemenea, un aspect important, iar ajustarea orei de somn a copiilor poate aduce beneficii in ceea ce priveste rutina lor zilnica. Este important sa fim constienti de aceasta schimbare si sa incercam sa ne adaptam pentru a ne mentine sanatosi si echilibrati.
[/read]

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨