Tribunal special pentru Ucraina nu va acuza in lipsa pe Putin

Națiunile occidentale au planuri de a înființa un tribunal special pentru a judeca crima de agresiune împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, acest tribunal nu va pune sub acuzare în lipsă pe Vladimir Putin, atât timp cât acesta rămâne președinte al Federației Ruse. Același tratament se va aplica și premierului rus, Mihail Mișustin, și ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, conform unor oficiali europeni citați de Euronews.
Procesul în lipsă, o posibilitate după finalizarea mandatului lui Putin
Un proces în lipsă ar putea fi desfășurat numai după ce Putin va părăsi funcția. Condițiile sunt stabilite în proiectul de acord care ar oferi baza legală pentru înființarea tribunalului special în cadrul Consiliului Europei, o organizație pentru drepturile omului cu sediul la Strasbourg. Semnarea va avea loc la Kiev pe 9 mai, de Ziua Europei. Limitările procesului în lipsă sunt văzute ca un „compromis” între țări. „La finalul zilei, este vorba de politică și de negocieri”, a precizat un oficial al UE.
Majoritatea necesară pentru ratificarea acordului
În ciuda faptului că unele țări cu poziții prietenoase față de Rusia, cum ar fi Ungaria și Serbia, ar putea să se abțină sau să voteze împotriva acestuia, nu se vor aplica drepturi de veto individuale. Este necesară o majoritate de două treimi pentru a ratifica acordul, ceea ce este aproape garantat datorită sprijinului larg pentru inițiativa din partea statelor membre. Națiunile democratice din afara continentului, precum Canada, Australia, Noua Zeelandă și Japonia, sunt așteptate să se alăture inițiativei, extinzându-i legitimitatea. În schimb, este puțin probabil ca Statele Unite să participe, având în vedere schimbarea de orientare politică sub administrația lui Donald Trump. „Peste 38 de state și-au exprimat sprijinul politic pentru înființarea tribunalului, precum și Uniunea Europeană”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Europei pentru Euronews.
Ultima dată când crima de agresiune a fost adusă în fața justiției a fost în timpul proceselor de la Nürnberg desfășurate după cel de-Al Doilea Război Mondial, când acuzația era cunoscută drept „crime împotriva păcii”.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare.