Trump analizează retragerea trupelor din Germania și posibila lor redistribuire în Ungaria

Data actualizării: 7 martie 2025

Președintele SUA, Donald Trump, ia în considerare o schimbare majoră în strategia militară a țării sale, fiind posibilă retragerea unor trupe americane din Germania și redistribuirea lor în Europa de Est, mai exact în Ungaria, conform cotidianului The Telegraph. Aceasta ar putea fi o mișcare care ar putea deteriora și mai mult relațiile dintre SUA și Europa.

Trump este frustrat de faptul că blocul european „împinge spre război”, au declarat surse apropiate Administrației. În prezent, aproximativ 160.000 de militari activi sunt staționați în afara Statelor Unite, dintre care o mare parte în Germania.

Redistribuirea trupelor pentru a răspunde amenințărilor

Brian Hughes, un purtător de cuvânt în zona securității naționale a SUA, a declarat: „Deși niciun anunț specific nu este iminent, armata SUA ia întotdeauna în considerare redistribuirea trupelor în întreaga lume pentru a răspunde cât mai bine amenințărilor actuale la adresa intereselor noastre”.


The Telegraph susține că președintele ia în considerare redistribuirea trupelor din Germania în Ungaria, care a menținut o relație strânsă cu Rusia. La summitul de urgență al UE care a avut loc joi la Bruxelles, Viktor Orban, prim-ministrul ungar, s-a împotrivit unui angajament de consolidare a sprijinului pentru Ucraina, care a fost semnat de toate celelalte state membre.

Citește și:

Orban a menținut o relație relativ strânsă cu Rusia, opunându-se adesea sancțiunilor UE împotriva Moscovei.

Repoziționarea trupelor și angajamentul NATO

Trump ia în considerare repoziționarea unor trupe americane în Europa, astfel încât acestea să se concentreze asupra țărilor NATO care și-au majorat cheltuielile de apărare. Aceasta face parte din planurile Administrației de a redesena angajamentul NATO într-un mod care să favorizeze țările membre cu cheltuieli de apărare mai mari.

Trump a criticat în repetate rânduri țările NATO pentru că nu îndeplinesc obiectivul actual de cheltuieli de 2%, susținând că disparitatea pune o povară nedreaptă asupra Statelor Unite. Joi, el a sugerat că SUA ar putea să nu apere aliații NATO care nu îndeplinesc obiectivele sale de cheltuieli, ca parte a unei reorganizări majore a Alianței.

Vorbind reporterilor în Biroul Oval, el a spus: „Când am venit la NATO, când am avut prima mea întâlnire, am observat că oamenii nu își plăteau deloc facturile și am spus că ar trebui să aștept până la a doua mea întâlnire”.

În timpul primului său mandat, Trump a ordonat retragerea a aproape 12.000 de soldați din Germania, unde SUA aveau mai multe baze militare importante, inclusiv baza aeriană Ramstein, sediul Comandamentului european al SUA. Dar mișcarea a fost oprită de Joe Biden pe fondul unor critici generalizate din partea Congresului, scrie The Telegraph.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨