Trump dorește accelerarea mineritului în oceane pentru extragerea de minerale rare

Data actualizării: 31 martie 2025

Casa Albă analizează posibilitatea emiterii unui ordin executiv care ar accelera obținerea de permise pentru mineritul în apele internaționale adânci. Acest ordin ar permite companiilor miniere să ocolească procesul de revizuire susținut de Națiunile Unite, potrivit a două surse citate de Reuters.

Un pas înainte pentru Trump

Dacă va fi semnat, ordinul ar marca cea mai recentă încercare a președintelui american Donald Trump de a exploata depozitele internaționale de nichel, cupru și alte minerale critice utilizate pe scară largă în economie, după eforturi similare recente în Groenlanda și Ucraina. La începutul acestei luni, Trump a invocat, de asemenea, urgența pentru a stimula producția internă de minerale.

Impactul asupra mediului

Zgomotul puternic produs de mineritul de adâncime ar putea reprezenta un pericol grav pentru balene și alte creaturi marine care folosesc sunetul pentru a comunica, spun oamenii de știință. Companiile care urmăresc mineritul de pe fundul mării susțin că impactul asupra mediului este semnificativ mai mic decât cel al mineritului terestru, deși mai multe grupuri de mediu consideră că această practică nu ar trebui să fie permisă, având în vedere riscurile potențiale pentru viața marină.


Orice țară poate permite mineritul în apele sale teritoriale, la aproximativ 200 de mile nautice de țărm. Guvernele cele mai interesate de dezvoltarea industriei mineritului în apele adânci includ Insulele Cook, Norvegia și Japonia.

Citește și:

Tensiuni internaționale

Ordinul pregătit de SUA ar putea crește tensiunile internaționale. Lipsa de progres a ISA a determinat compania din Vancouver The Metals Co să ceară oficial Washingtonului permise de minerit adânc, joia trecută. Acest pas ar marca cea mai recentă retragere a administrației Trump din instituțiile globale, văzute ca fiind în contradicție cu politicile sale economice „America First”.

Nu este clar imediat ce fel de personal ar necesita NOAA (Administrația Națională Oceanică și Atmosferică) pentru a revizui permisele de minerit adânc. La fel ca multe agenții guvernamentale federale din SUA, NOAA a suferit reduceri de personal ca parte a campaniei de eficiență a lui Trump, în colaborare cu Elon Musk.

Mineritul în apele adânci este, de asemenea, mai complex din punct de vedere tehnic decât mineritul terestru, având în vedere distanța față de țărm și alți factori.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨