Trump vizează încheierea a 90 de acorduri comerciale într-un interval de 90 de zile, în pofida scepticismului experților

Data actualizării: 12 aprilie 2025

Administrația președintelui Donald Trump își propune să încheie 90 de acorduri comerciale în 90 de zile, o ambiție care ridică semne de întrebare în rândul experților. Întrebările vin în urma anunțului privind tarifele ridicate, făcut de Trump pe 2 aprilie, care a declanșat un conflict comercial major.

Provocări și îndoieli

Comisarul european pentru Comerț, Maros Sefcovic, se numără printre primii oficiali străini care vin la Washington pentru negocieri urgente. În contextul în care UE este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai SUA, cu un volum al comerțului bilateral de aproape 1.000 de miliarde de dolari anul trecut, absența principalului negociator tarifar al lui Trump, secretarul Trezoreriei Scott Bessent, la aceste negocieri ridică semne de întrebare.

Experții în comerț își exprimă îndoielile cu privire la capacitatea administrației de a gestiona atâtea negocieri simultan și la șansele reale de a încheia 90 de acorduri în 90 de zile. „Pregătirea acestor decizii va necesita negocieri serioase,” a declarat Wendy Cutler, fost negociator-șef al Reprezentantului pentru Comerț al SUA, în prezent director la Asia Society Policy Institute. „Nu există nicio șansă ca, în acest interval, să încheiem acorduri comerciale complexe cu vreuna dintre aceste țări”, a mai declarat ea.


Trump, „negociatorul-șef”

În ciuda scepticismului, consilierul comercial al Casei Albe, Peter Navarro, are încredere că Trump va putea să îndeplinească această sarcină. „Vom încheia 90 de acorduri în 90 de zile. Este posibil,” a spus Navarro. El a adăugat că președintele Trump va fi „negociatorul-șef”: „Nimic nu se încheie fără ca el să revizuiască personal”.

Citește și:

Trump a început acest interval de 90 de zile după ce a suspendat aplicarea tarifelor majorate pentru multe țări, în contextul prăbușirii piețelor financiare, generate de temeri legate de recesiune și inflație. Președintele a explicat că această pauză va permite statelor să ajungă la acorduri bilaterale cu SUA.

Recâștigarea încrederii piețelor financiare este un alt obiectiv cheie. Săptămâna aceasta, investitorii au vândut masiv obligațiuni americane, ceea ce a dus la creșterea dobânzilor și la scăderea dolarului, pe fondul îngrijorărilor legate de o posibilă recesiune. Aurul, considerat un refugiu în vremuri de criză, a atins un nou record.

Tensiunile tot mai mari cu China, care nu a beneficiat de amânarea tarifelor și a răspuns cu măsuri echivalente, agravează și mai mult situația. Satisfacerea simultană a cerințelor lui Trump și a piețelor financiare este „o sarcină uriașă”.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨