Se pare că anticorpii prezenți în sângele persoanelor vaccinate cu serul dezvoltat de companiile Pfizer/BioNTech sunt eficienți împotriva variantei britanice, însă nu sunt atât de eficienți împotriva celei apărute în india.

Vaccinul Pfizer, mai puțin eficient în cazul tulpinii indiene

Conform unui studiu efectuat de mai mulți oameni de știință, după o singură doză de vaccin Pfizer, oamenii sunt mai puțin predispuși să dezvolte niveluri de anticorpi împotriva variantei indiene (B.1.617.2), la fel de ridicate precum cele împotriva variantei (B.1.1.7 )Kent, dominantă anterior, cunoscută și sub numele de Alpha.

Cercetările Institutului Francis Crick, Institutul Național pentru Cercetări în Sănătate și Centrul de Cercetări Biomedice UCLH sugerează, de asemenea, că nivelurile acestor anticorpi sunt mai mici odată cu creșterea vârstei, iar nivelurile scad în timp.

În toamnă, persoanele vulnerabile trebuie să se vaccineze

Oamenii de știință spun că lucrul acesta oferă informații importante și dovezi suplimentare în sprijinul planurilor de a oferi, în toamnă, un impuls persoanelor vulnerabile pentru a se vaccina.

Emma Wall, consultant în Boli Infecțioase UCLH, a declarat că acest virus nemilos va mai fi printre noi, așa că a tras un semnal de alarmă și le-a spus oamenilor că trebuie să rămână agili și vigilenți. Conform acesteia, studiul este efectuat pentru a urmări toate schimbările pandemiei de coronavirus, astfel încât experții să poată ofer rapid dovezi privind schimbarea riscurilor și protecției.

Ce au descoperit oamenii de știință

De asemenea, noile informații de la laborator susțin planurile actuale de reducere a diferenței dintre doză și vaccinuri.

Ultima oră! Acest vaccin nu este foarte eficient împotriva tulpinii indiene. Vești proaste pentru cei care s-au vaccinat

Nivelurile de anticorpi eficienţi împotriva versiunii Delta a virusului descresc după ambele doze ale serului şi chiar după o singură doză de vaccin. După prima doză, 79% dintre vaccinaţi au niveluri semnificative de anticorpi capabili să neutralizeze virusul original descoperit la Wuhan (China). Acest procent se reduce însă cu 50% în cazul variantei britanice (B.1.1.7), la 32% pentru cea indiană (B.1.617.2) şi la 25% pentru cea sud-africană (B.1.351).

Totuși, doar nivelurile de anticorpi nu prezic eficacitatea vaccinului și sunt necesare și studii prospective asupra populației. Se bănuiește că varianta indiană că este dominantă în Marea Britanie, dovezile sugerând că aceasta poate duce la un risc crescut de spitalizare, în comparație cu varianta Kent.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<