Se pare că o țară din Europa a decis să renunțe definitiv la imunizarea cu vaccinul dezvoltat de Oxford și AstraZeneca, după ce au fost înregistrate un număr mult prea mare de reacții adverse.

Este vorba despre Danemarca, țară care și-a asumat faptul că dacă renunță la vaccinarea cu AstraZeneca, atunci va întârzia campania de vaccinare cu cel puțin câteva săptămâni.

Danemarca nu va mai vaccina populația cu AstraZeneca

Se știe deja că vaccinul AstraZeneca provoacă cheaguri de sânge în rândul pacienților care se imunizează cu acest ser. Agenția Europeană pentru Medicamente a admis legătura dintre apariția trombocitelor și vaccin. Totuși, specialiștii au menționat că este vorba despre cazuri rare de astfel de efecte adverse, precizând că beneficiile vaccinului sunt mai mari decât riscurile.

Una dintre explicațiile plauzibile privind combinația de cheaguri de sânge și nivelul scăzut de trombocite ar fi un răspuns al sistemului imunitar, care să ducă la o stare similară celei constatate la pacienții tratați cu heparină.

EMA sfătuiește experții din domeniul medical și celor care se vaccinează să fie conștiente că există posibilitatea apariției cheagurilor de sânge, în combinație cu un nivel scăzut de trombocite, care pot apărea în decurs de două săptămâni de la vaccinare. Până în acest moment, se arată într-un comunicat al EMA, cele mai multe cazuri au apărut la femei cu vârsta de sub 60 de ani, în decurs de două săptămâni de la vaccinare.

Mergeți imediat la doctor dacă vă confruntați cu aceste simptome

Agenția  le recomandă celor care se vaccinează să meargă imediat la doctor în cazul în care dezvoltă simptome ale combinației de cheaguri de sânge și nivel scăzut de trombocite.

Simptomele asociate combinaţiei respective sunt:

  • scurtarea respiraţiei
  • durere în piept
  • umflături ale piciorului
  • durere abdominală persistentă
  • simptome neurologice, inclusiv dureri de cap intense şi persistente sau vedere înceţoşată
  • mici pete sanguine sub piele la locul injecţiei