După ce un înalt oficial al Agenției Europene a Medicamentului a declarat că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge apărute la cei care s-au vaccinat, Valeriu Gheorghiță a declarat că România așteaptă recomandările instituției.

Din punctul său de vedere, se poate ajunge la orice scenariu în ceea ce privește serul dezvoltat de compania anglo-suedeză împotriva coronavirusului. Totuși, medicul militar este de părere că se așteaptă la recomandări suplimentare, nu la retragerea medicamentului de pe piață.

Ce se va întâmpla cu vaccinul AstraZeneca

„Suntem și noi informați legat de declarația EMA. Nu s-a finalizat ședința. După, vor fi transmise recomandările clare, ne așteptăm să se transmită recomandări particulare. Nu ne așteptăm la o retragere a autorizării a acestui vaccin, probabil vor fi recomandări suplimentare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Medicul militar speră ca aceste recomandări să se facă în așa fel încât autoritățile să aibă o sursă clară în urma căreia să poată lua decizii. Un mesaj este clar, însă, explică specialistul: autoritățile așteaptă decizia EMA și recomandările, apoi, în urma sfaturilor, țara noastră va adopta toate măsurile pentru ca cei vaccinați să fie în siguranță.

Momentan, la noi în țară nu au fost confirmate cazuri de tromboze asociate cu vaccinarea, a mai explicat medicul militar.

Ultima oră! Ce se va întâmpla cu vaccinul AstraZeneca în România. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

Totuși, amintim că mai multe țări au suspendat vaccinările cu AstraZeneca în urma unor astfel de cazuri apărute în rândul celor care s-au vaccinat. Conform specialiștilor din mai multe țări europene, cheagurile de sânge au apărut la persoane tinere, în general femei.

Valeriu Gheorghiță: Avem suficiente doze de Pfizer pentru a vaccina 10 milioane de oameni

În cazul în care s-ar întâmpla ceva cu vaccinul AstraZeneca, Gheorghiță susține că țara noastră are suficiente doze de vaccin de la Pfizer/BioNTech pentru a asigura imunizarea a peste 10 milioane de persoane, chiar cu două doze, însă ideea este că această campanie de vaccinare trebuie să se deruleze foarte repede, pentru ca virusul ucigaș să fie combătut.

Medicul militar a mai precizat că ne aflăm în cursă contra-cronometru cu acest virus care are capacitatea de a acumula mutații „care îi conferă rezistență și îi cresc agresivitatea și transmisibilitatea”.

„Ideea e de a avea în timp scurt acoperirea vaccinală. Altfel, într-o prelungire a campaniei, global vorbind, riscăm să avem peste câteva luni un alt virus, care va răspunde diferit la vaccinuri și va avea virulență mai mare”, a mai explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.