Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și directorul medical al Institutului “Matei Balș”, avertizează că pandemia de coronavirus nu s-a încheiat și că la toamnă vom avea parte de o creștere a numărului de infectări.

Potrivit raportului prezentat sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), în ultimele 24 de ore, în România, au fost înregistrate 484 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). Restricțiile au fost ridicate, populația s-a mai liniștit, însă medicii sunt precauți, fiind de părere că pericolul nu a trecut.

“Eu aș spune că este o situație mai bună cu COVID-ul, dar nu s-a terminat cu COVID-ul. Partea aceasta de conviețuire cu COVID-ul, din 2022, va rămâne”, a spus medicul Adrian Marinescu.

“Vom fi luați pe nepregătite”

Potrivit lui Adrian Marinescu, în toamnă se va înregistra o nouă creștere a numărului de cazuri de coronavirus.

“Nu va fi cu un impact important – nu vom mai avea valul de îmbolnăviri de la Delta sau Terapiile Intensive pline. Se va spune, cel puțin în primele două săptămâni, că va fi un val, că s-a întors. Dar nu va fi cu impact, părerea mea este că nu va fi un impact mare, va fi o conviețuire cu virusul”, afirmă medicul.

“Această creștere va însemna o presiune pentru că, până atunci, spitalele vor trece aproape cu totul la zonă verde. Cred că vom fi luați ușor pe nepregătite, mai ales că vaccinarea, cel mai probabil, va scădea și mai mult. De asemenea, nu știm dacă în toamnă vom avea sau nu o variantă nouă de vaccin, updatat la noile variante virale. Vor fi pacienți care vor avea nevoie de evaluare, spitalizare și va fi o presiune. Și dacă vor fi cazuri de gripă va fi o presiune”, a mai spus Adrian Marinescu.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<