VIPIT: noua boală provocată de vaccin, susțin cercetătorii germani.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a estimat că, deși „legătura cu vaccinarea nu este dovedită, ea nu poate fi exclusă”.

Organizația spune că au fost raportate 62 de cazuri la nivel mondial, inclusiv 44 în Spațiul Economic European, din 9,2 milioane de doze administrate.

Raportul, întocmit pe 22 martie, nu include cele 31 de cazuri raportate miercuri de autoritățile germane. „Recomandările actualizate” ale EMA privind vaccinul AstraZeneca sunt așteptate săptămâna viitoare.

Pentru a înțelege riscurile asociate administrării serului AstraZeneca, Le Point l-a intervievat pe profesorul de medicină vasculară Stéphane Zuily,

de la CHU de Nancy, care coordonează procesul Covidose privind legăturile cu tromboza, scrie smartradio.ro.

Trombozele care au apărut la persoanele vaccinate cu AstraZeneca sunt ceva obișnuit?

Stéphane Zuily: Confuzia cu cele mai frecvente două tipuri de tromboză venoasă, embolia pulmonară și flebita, cauzate de formarea cheagurilor de sânge în zona picioarelor, a provocat panică la început.

În schimb, cazurile care au apărut în urma vaccinării cu AstraZeneca sunt tromboze foarte neobișnuite, localizate în

venele creierului și asociate cu o scădere a trombocitelor din sânge [cunoscute pentru rolul lor

în coagulare]. Tind să afecteze pacienții tineri și nu apar în orele următoare vaccinării, ci în zilele următoare.

Este o boală nouă?

Aceasta este ipoteza avansată de medicii germani. Chiar au dat un nume noii afecțiuni: „VIPIT” – un acronim care desemnează o tromboză autoimună indusă de vaccinare („vaccine induced thrombotic immune

trombcytemia” în engleză). Asocierea dintre o tromboză și scăderea trombocitelor din sânge este deja bine cunoscută în medicină, în cazul alergiei la heparină.

Medicamentul, folosit tocmai pentru a trata tromboza, provoacă – rareori – o reacție imună anormală îndreptată împotriva trombocitelor din sânge. Ele formează apoi cheaguri prin agregare. Afecțiunea se numește TIH – „trombocitopenia indusă de heparină”.

Similitudinea între tromboză și scăderea numărului de trombocite a atras atenția lui Andreas Greinacher, autorul principal al studiului și autoritate mondială pe

această temă. El crede că reacția de tromboză atipică cauzată de vaccin se datorează și unei reacții alergice împotriva trombocitelor,

care apare în venele creierului. A formulat ipoteza după ce a studiat 9 pacienți, 8 femei și un bărbat, toți cu vârsta sub 50 de ani.

EMA spune că riscul de tromboză atipică asociat vaccinului AstraZeneca este „posibil”, dar nu este dovedit. Unde ne plasează această nouă ipoteză?

Pentru a stabili o legătură cauză-efect, trebuie îndeplinite mai multe criterii. Se știa deja că există mai multe persoane afectate în grupul vaccinat cu AstraZeneca decât în ​​cel nevaccinat.

Prezența anticorpilor specifici legați de trombocitele din sângele persoanelor care sunt victime ale

acestor tromboze atipice reprezintă un alt indiciu. Faptul că a fost ales un nume (VIPIT) pentru a descrie noua boală arată că cercetătorii germani sunt destul de convinși de legătura cauzală.

Dacă observația este confirmată, ce concluzii putem trage?

Prima este că acest mecanism de răspuns imunitar este unic pentru vaccinul AstraZeneca. Vaccinurile cu ARN, precum cele de la Moderna și Pfizer/BioNTech nu sunt afectate. Apoi, persoanele cu antecedente de tromboză nu par să fie deosebit de expuse riscului. Această complicație nu se bazează pe mecanismul clasic al emboliei sau flebitei.

Cunoaștem factorii de risc asociați cu apariția acestei complicații?

Nu încă. Ceea ce putem observa este că apare în principal la femeile cu vârsta sub 50 de ani. Poate pentru că sistemul imunitar reacționează diferit. Grupurile de lucru ale Societății Științifice Germane de

Hematologie, precum și autoritățile sanitare din Ontario au emis recomandări inițiale. Astfel, se recomandă o vizită la medic pentru oricine vaccinat cu AstraZeneca care are simptome într-un interval de 4 – 20 de zile de la vaccinare – chiar și după administrarea paracetamolului – cum ar fi dureri de cap foarte intense, tulburări de vedere sau foarte oboseală.

Pentru acest vaccin, beneficiile vaccinării depășesc în continuare riscul?

În mod clar, da. Nu încerc să conving cu orice preț vaccinosepticii, dar vreau ca oamenii ezitanți să poată face o alegere în cunoștință de cauză. Prin urmare, trebuie menționat că trombozele venoase cerebrale apar foarte rar.

În timp ce, de cealaltă parte, riscul de tromboză legat de Covid-19 este de 5-10% pentru oricine dezvoltă o formă severă.

Este important să înțelegi ce riști cu un vaccin, dar nu trebuie să uiți ce câștigi, scrie stiripesurse.ro.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<