Astfel, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anunțat că în țara noastră se va continua vaccinarea cu serul produs de compania anglo-suedeză. El a ținut să precizeze faptul că apariția trombocitelor este posibilă, însă sunt cazuri extrem de rare, iar beneficiile vaccinării depășesc riscurile.

Medicul a declarat că situația epidemiologică este îngrijorătoare, explicând faptul că la 100 de oameni infectați, 2,5 își pierd viața,

Valeriu Gheorghiță: Este foarte important să continue campania de vaccinare

„Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic, este foarte important să se continue vaccinarea cu toate vaccinurile disponibile. Evenimentele trombocite sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu foarte mult riscurile”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță a explicat că vaccinarea se va face la toate categoriile de vârstă, asta fiindcă rata trombozelor apărute după imunizarea cu acest vaccin a fost doar de 0,65 la 100.000 de oameni.

Astfel, oamenii vor face atât prima doză de vaccin, cât și rapelul cu același vaccin. În cazul persoanelor care dezvoltă cheaguri de sânge după prima doză, nu vor mai fi chemați la rapel.

Ce s-ar putea întâmpla dacă România ar renunța la AstraZeneca

Medicul militar este de părere că renunțarea la vaccinare poate compromite atingerea imunității de grup. Acest lucru ar duce la fenomene severe de îmbolnăvire.

Până în prezent, 400.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză din acest vaccin anti-Covid, iar săptămâna viitoare va începe rapelul.

Ultima oră! România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță nu se teme: Este foarte important să...

Experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății spun că între cheagurile de sânge apărute în rândul celor care s-au vaccinat cu AstraZeneca și vaccinul în sine există o legătură plauzibilă, însă nu este confirmată. Miercuri, Agenția Europeană a Medicamentului a precizat că a găsit o legătură între vaccinul dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca și probleme rare de coagulare a sângelui la adulții care au fost imunizați cu acest ser.

Totuși, instituția menționează faptul că beneficiile pe care le primesc cei care se vaccinează cu acest ser întrec riscurile medicale la care sunt supuși.