Președintele Vladimir Putin l-a avertizat duminică pe omologul său francez cu privire la potențialele „consecințe catastrofale” ale unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare Zaporojie, într-o zonă din Ucraina controlată de Rusia.

Putin și Macron, discuție la telefon. Avertismentul liderului rus

În timpul unei convorbiri telefonice cu Emmanuel Macron, Putin „a atras atenția asupra atacurilor regulate ale Ucrainei asupra instalațiilor (nucleare din Zaporojie), inclusiv asupra unei instalații de depozitare a deșeurilor radioactive, ceea ce este plin de consecințe catastrofale”, a precizat Kremlinul într-o declarație.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost un punct central al luptelor din ultimele săptămâni, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la un potențial incident nuclear.

Putin a declarat că specialiștii ruși de la centrală iau măsuri pentru a asigura siguranța acesteia și a precizat că Moscova este pregătită să continue colaborarea cu agenția atomică a ONU pentru a conveni asupra unor soluții „nepolitizate” la problemele de la instalație.

Ce i-a transmis Macron președintelui rus

În cadrul aceleiași convorbiri, Macron i-a spus lui Putin că „ocupația rusă” a fost motivul pentru riscurile cu care se confruntă centrala, potrivit președinției franceze.

Macron i-a cerut lui Putin să retragă „armele grele și ușoare” de pe amplasament, a precizat Elysee.