Medicul Tudor Ciuhondaru a publicat o postare pe Facebook în care a prezentat un set de reguli pe care oamenii ar trebui să le cunoască la masa pascală. Specialistul spune că moderația ar trebui să fie cheia alimentației și de aceste sărbători, specificând faptul că, într-o situație contrară, oamenii vor avea nevoie de serviciul de urgență, iar medicii se vor trezi în gardă încă din prima zi.

Nu dați startul meselor copioase imediat după 12 noaptea

O primă regulă prezentată de specialist ar fi ca românii să nu dea startul meselor copioase după 12 noaptea sau imediat după slujbă. Ar fi indicat să se aștepte măcar până dimineața sau mai bine până la prânz.  Având în vedere că a fost perioadă de post, ar fi bine ca alimentele să fie introduse treptat. Mai clar, puteți începe prima dată cu friptura de miel și cu o saltă de crudități. Cei care au postit, explică medicul, trebuie să fie foarte atenți la ce mănâncă. Aceștia ar trebui să înceapă cu brânzeturile, legume, fructe și carne de pasăre.

O altă regulă este că fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment ,,concentrat”. Mai exact, ,,concentrat” este tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.

Sfaturi pentru pacienții cronici: Nu întrerupeți medicația!

Pentru a fi evitată senzația de suprasaturație cât și sindroamele dispeptice, ar trebui ca între felurile de mâncare să fie o pauză de cel puțin jumătate de oră. Mare atenție, spune medicul, indiferent de starea de sănătate, alcoolul trebuie consumat cu prudență. În asociere cu mâncarea grasă, acesta poate duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive și colici biliare.

Un cunoscut medic atrage atenția! Ce NU trebuie să faceți la masa de Paște. Puteți avea probleme de sănătate grave

„Pacienţii cu afecţiuni metabolice (diabet) vor respecta indicaţiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensarile pot fi grave, mergând până la comă. Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grasimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică susipiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital. Cei cunoscuţi cu alergii alimentare vor avea grijă la tipurile produselor consumate, vor avea la ei medicaţia de urgenţă şi se vor prezenta la spital în cazul erupţiilor pruriginoase asociate tulburarilor respiratorii”, transmite medicul.

Acesta le explică pacienților că nu ar fi bine să întrerupă tratamentul cronic pentru a mânca sau bea în exces.

Simptomele care nu trebuiesc ignorate!

Tudor Ciuhondaru a spus și care sunt simptomele la care oamenii trebuie să fie atenți dacă fac exces de mâncare sau băuturi, precum și ce efect ar putea avea acestea asupra greutății corporale.

Greața, vărsăturile, durerile abdominale, tulburările de tranzit, febra, frisoanele sunt simptome care nu trebuie ignorate. La acestea se adaugă și cele cardiace, cum ar fi durerile precordiale, palpitațiile, cefalee, vertij etc.

„ Excesul caloric va creea suficiente probleme celor care ţin la siluetă. Încercaţi să înlocuiţi carnea, dulciurile şi grasimile cu salate şi fructe şi rezervaţi timp pentru plimbari în aer liber sau sport sau veţi fi nevoiţi sau nevoite să vă luptaţi mai târziu cu kilogramele dobândite în aceste zile”, transmite Tudor Ciuhodaru.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<