Medicul Anca Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Cluj, spune că singura soluție clară pentru a scăpa de această pandemie care ne-a distrus tuturor viețile este vaccinarea.

„Asta deși medicamente precum Hidro Hidroxiclorochină, Ivermectină, Azitromicină, Remdesivir sunt sau au fost folosite în timpul pandemiei pentru tratamentul COVID-19 cu mai mult sau mai puţin succes, a declarat Anca Buzoianu pentru „Adevărul”.

Medicul explică faptul că în acest moment, singura speranță în prevenirea formelor severe de boală în urma infecției cu coronavirus este vaccinarea.

Tratamentele nu sunt eficiente 100%

Anca Buzoianu a vorbit despre medicamentele care sunt administrate în prezent bolnavilor de coronavirus. Antiviralele, de exemplu, cum ar fi Remdesivir, Davipiravir, Lopinavir-Ritinavir, au fost folosite pe pacienții infectați, însă niciunul nu are suficiente dovezi că poate reduce riscul de deces în cazul unei infecții cu coronavirus.

De asemenea, nici Hidroxiclorochina nu și-a dovedit eficiența în reducerea mortalității la persoanele infectate, dar nici ca tratament preventiv.

„Tratamente antivirale biologice: anticorpi monoclonali specifici contra COVID sunt autorizaţi, dar îşi găsesc foarte greu locul în practica curentă, pentru că se administrează injectabil, sunt mai eficienţi la debutul bolii, nu reduc mortalitatea dacă sunt administraţi la pacienţii în forma tardivă a bolii, la cei internaţi în terapie intensivă, ventilaţi mecanic”, a declarat medicul.

Nici plasma convalescentă nu are beneficii asupra pacienților infectați

Buzoianu spune că autoritățile și-au pus mare speranță în plasma convalescentă, însă nici aceasta nu a arătat beneficii clare. Singurul tratament care și-a dovedit eficiența în privința riscului de deces al pacienților infectați cu coronavirus sunt Corticoizii.

Un specialist SPULBERĂ speranțele: Nu există tratament minune pentru Covid-19! Care este singura soluție pentru a scăpa de boală

Luna aceasta, spune specialistul, au apărut și rezultatele unor studii efectuate cu budesonid, un corticoid inhalator administrat de obicei în astmul bronșic. Aceste studii au arătat că budesonidul reduce durata bolii la pacienții care nu necesită internare. Momentan, explică Anca Buzoianu, nu sunt suficiente date pentru ca medicii să poată afirma că respectivele tratamente pot reduce progresia bolii spre forme mai severe.

Vaccinarea, singura soluție

În ceea ce privește imunomodulatoarele, acestea sunt rezervate doar cazurilor cu inflamație excesivă, cazurilor foarte grave de boală.

De aceea, explică specialistul, nu există tratament minune pentru a scăpa de coronavirus sau pentru a dezvolta o formă mai ușoară de boală. Din punctul său de vedere, singura metodă clară de a scăpa de această pandemie este vaccinarea populației.