Un medic epidemiolog a vorbit despre unul dintre motivele pentru care coronavirusul continuă să se răspândească.

Oamenii lasă garda jos

Potrivit declarației făcute de Emilian Popovici una dintre cauzele pentru care virusul se răspândește este lipsa de atenție. Pentru că atunci când măsurile restrictive devin mai permisive foarte mulți au tendința de a nu mai acorda atenție.

Așa că, în loc să fie la fel de atenți și să aibă grijă, oamenii au tendința de a ignora riscul la care se spun. Foarte mulți nu mai sunt la fel de atenți și nu mai acordă deloc atenție faptului că încă pot să se infecteze. Multe persoane nu mai respectă distanțarea și nici restul măsurilor.

Și deși, a trecut deja un an de pandemie cei mai mulți oameni au senzația că dacă sunt în aer liber nu mai au cum să se infecteze și că se pot relaxa. Ceea ce este foarte greșit, scrie cotidianului italian La Stampa.

„E un complex de lucruri pe care îl remarcăm rapid când oamenii repetă niște greșeli. La nivel de țări s-a observat că de îndată ce numărul de cazuri scădea, scădea și nivelul măsurilor. Deși se știa că numărul de infecții va crește din nou”, a declarat epidemiologul Emilian Popovici, pentru Digi24.

,,Oamenii stau, se simt bine și uită de măsuri le de prevenție”

Specialistul a mai explicat că atunci când nu mai primesc informații legate de numărul de cazuri sau nu mai sunt puși în gardă foarte mulți au senzația că lucrurile încep să se relaxeze, uitând că mai trebuie să respecte măsurile.

„Asta nu este o greșeală neapărat, poate să apară dintr-o necesitate economică. Dar la oameni e altă problemă. Când nu mai au amenințarea percepută prin numărul mare infecții, prin comunicarea de pus în gardă a autorităților, au impresia că lucrurile se termină, că totul se relaxează, că pandemia ar putea să treacă de la sine. Așa apare nerespectarea măsurilor. Oamenii stau, se simt bine și uită de măsuri le de prevenție”, a mai adăugat acesta.

Una dintre cauzele pentru care covid-19 continuă să se răspândească. Avertismentul unui medic epidemiolog
Foto: pixabay.com

Vaccinarea și respectarea măsurilor

Totodată, epidemiologul a mai afirmat că și în cazul în care numărul de cazuri este în scădere, comunicarea trebuie să fie constantă astfel încât oamenii să nu aibă impresia că pericolul a trecut. Un alt motiv care i-ar putea face pe mulți să uite de pandemie este faptul că a început vaccinarea. Însă chiar și așa, lumea nu trebuie să uite că virusul se poate dezvolta în noi variante.

Ambele trebuie privite la fel de serios, în opinia mea, și vaccinarea, și respectarea măsurilor pentru a ține numărul de infecții la un număr cât mai scăzut”, a mai spus Popovici.

1.634 de cazuri noi

Nu în ultimul rând medicul a mai ținut să reamintească că purtarea măștilor și respectarea măsurilor trebuie făcută indiferent de context.

Conform datelor anunțate de autorități, în România în ultimele 24 de ore numărul persoanelor depistate cu covid-19 este de 1.634. Trebuie menționat că au fost efectuate doar 10.255 de teste. Ceea ce înseamnă că rata de infectare a ajuns la 15,9%.

Tot în ultimele 24 de ore numărul celor care au pierdut lupta cu virusul a ajuns la 47. Iar alți 972 de pacienți sunt internați în secțiile ATI.