Uciderea ursului Arthur, considerat a fi cel mai mare urs din întreaga Europă, a generat un scandal imens în România. Despre revolta generată de acest eveniment a relatat inclusiv presa internațională.

Trofeul ursului Arthur nu a fost momentan revendicat, blana acestuia fiind în continuare în România. De uciderea acestui exemplar de urs din România se face vinovat un prinț din Austria.

Impropriu spus, pentru că ministerul Mediului din România susține că prințul nu este vinovat pentru că el a fost invitat la noi în țară pentru o repriză de vânătoare. Legea din România permite ca un străin să fie invitat la noi în țară pentru a vâna.

În spațiul public se vehiculează că prințul austriac ar fi plătit pentru uciderea lui Arthur suma de 7 000 de euro. Ministerul Mediului nu a confirmat această informație până în acest moment. Suma plătită ar putea fi mai mare.

Este ursul Arthur cel mai mare din România?

Ursul Arthur ar fi cel mai mare din pădurile țării noastre și cel mai probabil este și cel mai frumos exemplar de la nivelul continentului. Din nou, ministerul Mediului din România nu poate să confirme această informație.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a explicat faptul că trofeul ursului, adică blana și craniul acestuia, nu a fost ridicat de prinț, aflându-se în continuarea în România, la Covasna. Conform acestuia, trofeul nu poate fi scos din România, întrucât ar constitui faptă penală.

La momentul acesta ministerul Mediului face investigații pentru a stabili întreaga situație de fapt. În urma acestui eveniment s-a decis la nivel ministerial ca regulile să fie schimbate astfel încât străinii să nu mai poată fi invitați la noi în țară pentru a practica vânătoarea.

Ursul Arthur a provocat un scandal la nivel național. Cine revendică trofeul?

„Trofeul este în ţară. Blana și craniul, asta înseamnă trofeu, din câte am înțeles. Nu, nu pleacă nici într-un fel din țară. Nu va pleca, nu există aşa ceva. Nu poate pleca. Nu știu de ce a dat banii (prințul – n.r.). Blana și craniul sunt în județul Covasna, la acea asociație de vânătoare. Nu poate să plece din ţară. Este faptă penală dacă pleacă din ţară, nu poate pleca din ţară. Este o discuţie întreagă de ani de zile cu vânătorii de ce nu se poate scoate din ţară. Nu se poate! Punct”, a declarat ministrul mediului, conform Digi24.

O altă precizare făcută de ministrul Mediului Tanczos Barna, în cadrul intervenției la Digi24, este aceea conform căreia niciodată nu vor fi date derogări pentru ca ursoaicele să fie ucise de vânători.