Ursula von der Leyen face concesii pentru a evita o revoltă internă în Comisia Europeană

În încercarea de a evita o revoltă internă în cadrul Comisiei Europene, președinta Ursula von der Leyen a decis să promită mai mulți bani regiunilor sărace. Această decizie vine în urma presiunilor din partea membrilor echipei sale, incluzând pe Raffaele Fitto și Roxana Mînzatu, care se află la capete opuse ale spectrului politic.
Echilibrul delicat în Comisia Europeană
Decizia lui von der Leyen de a face concesii demonstrează echilibrul delicat pe care trebuie să îl mențină în cadrul Comisiei Europene. Pe de o parte, trebuie să țină sub control vocile concurente, iar pe de altă parte, trebuie să prezinte un plan de cheltuieli care să fie acceptabil pentru Parlamentul European și pentru cele 27 de guverne naționale. Acestea trebuie să aprobe bugetul înainte de sfârşitul anului 2027.
Reducerea disparităților din cadrul Uniunii Europene
Potrivit unor oficiali UE, măsura luată de Von der Leyen ar permite Comisiei să continue să aloce o mare parte din fondurile sale zonelor mai sărace din Europa începând din 2028. Acest lucru este considerat suficient pentru a asigura sprijinul politic al celor 27 de comisari ai UE. În același timp, Comisia se angajează să reducă dezechilibrele regionale din Uniune și întârzierea regiunilor defavorizate, promovând cooperarea teritorială europeană.
„Fac doar concesii minime, dar ideile lor iniţiale erau atât de nepopulare, încât au fost nevoiţi să cedeze”, a declarat Siegfried Mureşan, negociatorul bugetar al Parlamentului pentru Partidul Popular European.
Într-o concesie de ultim moment, Comisia a menţinut Fondul Social European (FSE), care se ocupă de formarea tinerilor și a șomerilor. Aceasta a fost o cerință cheie a Roxanei Mînzatu și a social-democraților de stânga. Cu toate acestea, proiectul de propunere al Comisiei nu a alocat o sumă specifică pentru FSE, ceea ce a determinat un oficial UE să declare că „socialiştii nu au câştigat prea mult” din sprijinul acordat lui von der Leyen.
Separat, Germania a criticat Comisia pentru că a oferit împrumuturi ieftine țărilor care cheltuiesc mai mult decât ceea ce este prevăzut în planurile lor de cheltuieli. Guvernul german se teme că acest lucru ar putea deveni o pantă alunecoasă către introducerea unui mecanism permanent de îndatorare la nivelul UE, la care s-a opus în mod tradițional.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨