Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anunțat că cei care au dezvoltat cheaguri de sânge după ce au primit prima doză de vaccin de la AstraZeneca nu vor mai primi rapelul cu același ser.

„Categoric nu vor mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a anunțat miercuri Valeriu Gheorghiță.

Totuși, Valeriu Gheorghiță a ținut să precizeze că în acest moment nu există informații care să sugereze creșterea riscului de efecte adverse. Dimpotrivă, spune colonelul, după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse în ceea ce privește vaccinul dezvoltat de cei de la AstraZeneca este mai scăzută față de prima doză.

Specialistul explică, însă, că dacă există o persoană care a dezvoltat tromboze după prima doză, este mai mult ca sigur faptul că rapelul nu îl va face cu vaccinul dezvoltat de același producător.

Context

Vaccinul AstraZeneca a provocat mari controverse în lume. Mai multe țări au suspendat imunizarea cu respectivul vaccin după ce oamenii care au fost vaccinați ar fi făcut cheaguri de sânge. Mai grav, în unele țări, cum a fost Italia, anumiți pacienți și-au pierdut viața după ce s-au vaccinat. Deși medicii au spus că nu este nicio legătură între cazurile de deces și vaccinul AstraZeneca, specialiștii au făcut mai multe teste pentru a afla adevărul.

Valeriu Gheorghiță a rupt tăcerea! E interzis: aceste persoane NU mai au voie să se vaccineze cu AstraZeneca

În Franța, de exemplu, autoritățile sanitare au transmis că vaccinul AstraZeneca trebuie administrat doar persoanelor cu vârste de peste 65 de ani. Înainte de aceste teste, vaccinul era recomandat persoanelor cu vârste de sub 65 de ani.

Cercetătorii francezi au transmis că au discutat cu Institutul Paul Ehrlich, care este responsabil pentru aprobarea și monitorizarea vaccinurilor în Germania, imediat după ce vaccinarea cu AstraZeneca a fost suspendată. În acest context, medicii au primit mostre de sânge de la șase pacienți care au avut probleme cu cheagurile de sânge după ce au fost injectați.

De ce apar cheaguri de sânge la cei care se vaccinează cu AstraZeneca

Potrivit Știrileprotv.ro, după ce au examinat probele, oamenii de știință au descoperit că vaccinul dezvoltat de compania anglo-suedeză activează trombocitele din sânge, care contribuie în mod normal în procesul de coagulare a sângelui atunci când apare o rană. La unele persoane vaccinul activează un mecanism care determină formarea trombocitelor la nivelul creierul.