Vern Buchanan, șeful delegației americane aflate la București, după întâlnirea cu Ilie Bolojan: „Companiile americane care vin aici creează locuri de muncă bine plătite și vrem ca mai multe companii să vină”/ Ce au spus despre Visa Waiver

Data actualizării: 15 aprilie 2025

O delegație formată din opt membri ai Congresului Statelor Unite ale Americii s-a întâlnit marți, 9 aprilie, cu președintele interimar Ilie Bolojan, în cadrul unei vizite oficiale care urmărește consolidarea relației bilaterale dintre România și SUA.

Conduși de republicanul Vern Buchanan, congresmenii au subliniat că principalul scop este extinderea cooperării, inclusiv în zona economică, unde și-au exprimat interesul pentru atragerea unui număr mai mare de companii americane în România.

Congresmenii americani vor avea discuții și cu premierul Marcel Ciolacu

„Sunt foarte optimist cu privire la relația România cu Statele Unite. Suntem aici să consolidăm această relație și să o ducem la următorul nivel. Companiile americane care vin aici creează locuri de muncă bine plătite și vrem ca mai multe companii să facă pasul de a veni în România”, a declarat Vern Buchanan, la sosirea la Palatul Parlamentului.

Acesta a menționat că prezența unei delegații atât de numeroase este o dovadă clară a importanței pe care Washingtonul o acordă relației cu Bucureștiul.


„Opt membri ai Congresului SUA sunt din acest motiv în România, de obicei aceste delegații nu sunt atât de mari. Au fost grozavi și cei de la ambasadă, doamna ambasador Kavalec și echipa ei. Vrem să ducem acest parteneriat la un al nivel, după cum am spus”, a mai afirmat liderul delegației americane.

În cadrul discuțiilor cu Ilie Bolojan s-a abordat și subiectul programului Visa Waiver, un obiectiv important pentru România, aflată în prezent pe lista de așteptare a SUA. Surse politice au precizat pentru Antena 3 CNN că oficialii americani au fost receptivi și au dat asigurări că vor susține includerea României în acest program prin activități de lobby desfășurate la Washington.

Citește și:

În legătură cu alegerile prezidențiale din România, americanii au solicitat clarificări legate de deciziile politice recente. Potrivit acelorași surse, răspunsurile oferite de partea română au fost considerate mulțumitoare.

„Suntem pregătiți și vom da răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat”, a transmis consilierul prezidențial Cristian Diaconescu.

Oficialii americani nu au ridicat îngrijorări legate de posibile probleme în luna mai, când ar fi urmat să aibă loc alegerile. În schimb, au apreciat transparența autorităților române și au ținut să menționeze că nu există niciun semnal privind retragerea trupelor SUA din România.

Strategia militară americană pe flancul estic al NATO rămâne neschimbată, iar parteneriatul cu România va continua, au transmis membrii delegației.

Un alt punct de pe agenda discuțiilor l-a reprezentat conflictul din Ucraina. Oficialii americani au salutat poziția României față de războiul de la graniță și au arătat că înțeleg complexitatea situației din regiune.

„Au apreciat poziția României și au arătat că înțeleg sensibilitățile specifice flancului estic”, au precizat sursele politice citate.

Delegația venită de la Washington este compusă din membri ai ambelor partide – republicani și democrați – toți fiind politicieni cu experiență în Congresul american. Vizita este condusă de Vern Buchanan, republican care activează în Congres din anul 2007 și deține funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Căi și Mijloace din Camera Reprezentanților.

Alături de Vern Buchanan se mai află:

  • Dina Titus (Partidul Democrat)
  • Lloyd Doggett (Partidul Democrat)
  • Ted Lieu (Partidul Democrat)
  • Neal Dunn (Partidul Republican)
  • Ilhan Omar (Partidul Democrat)
  • Anna Paulina Luna (Partidul Republican)
  • Andy Ogles (Partidul Republican)

Pentru majoritatea acestora, este prima vizită în România de la încheierea mandatului fostului președinte american Donald Trump. Delegația urmează să aibă întrevederi și cu premierul Marcel Ciolacu, în cadrul cărora vor continua discuțiile privind cooperarea bilaterală și alte subiecte de interes comun.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨