Persoanele care, din diverse motive, nu dezvoltă anticorpi în urma vaccinării sau nu pot fi vaccinate contra Covid, ar putea beneficia de combinația de anticorpi monoclonali dezvoltată de AstraZeneca.

Evusheld (cunoscut și ca AZD7442) este o combinație de doi anticorpi monoclonali (tixagevimab și cilgavimab), care este dezvoltată pentru prevenirea și tratarea Covid-19 la adulții imunovulnerabili.

EMA evaluează prima combinație de anticorpi monoclonali cu potențial profilactic

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenției Europene a Medicamentelor (EMA) a început o revizuire continuă a Evusheld.

Decizia CHMP se bazează pe rezultatele preliminare din studiile clinice, care sugerează că medicamentul poate ajuta la protejarea împotriva bolii. EMA a început să evalueze datele din studiile de laborator și pe animale (date non-clinice).

EMA va evalua mai multe date privind calitatea, siguranța și eficacitatea medicamentului pe măsură ce acestea devin disponibile, precizează Agenția.

Revizuirea continuă se va desfășura până când sunt disponibile suficiente dovezi pentru ca AstraZeneca să depună o cerere oficială de autorizare de introducere pe piață.

Agenția va evalua conformitatea Evusheld cu standardele obișnuite ale UE pentru eficacitate, siguranță și calitate. Deși EMA nu poate prezice termenele generale, ar trebui să dureze mai puțin timp decât în ​​mod normal pentru a evalua o eventuală cerere din cauza muncii depuse în timpul revizuirii continue.

Cum ar urma să funcționeze medicamentul?

Acest medicament este alcătuit din tixagevimab și cilgavimab, doi anticorpi monoclonali. Un anticorp monoclonal este un tip de proteină care a fost concepută pentru a recunoaște și a se atașa de o structură specifică (numită antigen).

Tixagevimab și cilgavimab au fost concepute pentru a se atașa de proteina spike a SARS-CoV-2 (virusul care provoacă Covid-19) în două locuri diferite.

Prin atașarea la proteina spike, medicamentul ar urma să oprească virusul să pătrundă în celulele corpului și să provoace infecții.

Deoarece anticorpii se atașează la diferite părți ale proteinei, utilizarea lor în combinație poate fi mai eficientă decât utilizarea fiecăruia singur.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<