Astfel, o cercetare realizată în Marea Britanie de Direcția engleză de sănătate publică a demonstrat că o singură doză de vaccin anti-Covid dezvoltat de Pfizer sau AstraZeneca poate reduce transmiterea coronavirusului cu aproape jumătate în aceeași familie, unde riscul de infectare este mai mare.

Conform oamenilor de știință, persoanele care se infectează cu virusul la trei săptămâni după administrarea unei doze de vaccin sunt cu 38% până la 49% mai puțin susceptibile să transmită virusul membrilor familiei lor, decât cele care nu au fost vaccinate, a subliniat Public Health England (PHE) într-un comunicat, relatează AFP, citată de Agerpres.

Nivelul de protecție este similar indiferent de vârsta persoanei vaccinate

Acest nivel de protecţie, observat în jurul celei de-a paisprezecea zi după vaccinare, este similar indiferent de vârsta persoanei vaccinate sau a membrilor familiei. Ministrul britanic al Sănătății spune că această veste este fantastică. Chiar dacă deja știa că virusul salvează vieți, acest studiu efectuat în condiții reale arată că, de asemenea, vaccinurile reduc transmiterea virusului mortal.

Cercetarea respectivă a urmărit 57.000 de persoane din 24.000 de familii în care o persoană vaccinată a fost testată pozitiv şi le-a comparat cu aproape un milion de contacte ale persoanelor nevaccinate.

Vești încurajatoare! O singură doză de vaccin anti-COVID face MINUNI. Rezultatele unui studiu uriaș

Familiile, considerate locuri cu risc ridicat de transmitere a virusului

Oamenii de știință consideră că familiile sunt considerate a fi locuri „cu risc ridicat” în ceea ce privește transmiterea. Rezultate similare ar putea fi observate în locuri cu riscuri similare de transmitere, cum ar fi locuințele comune și închisorile. Direcția de Sănătate Publică din Marea Britanie a precizat că o doză de vaccin permite, de asemenea, după patru săptămâni, reducerea cu 60 până la 65% a riscului de a dezvolta simptome.

Conform unor cercetări anterioare ale PHE, vaccinurile Pfizer și AstraZeneca au prevenit 10.400 de decese la persoanele cu vârste de peste 60 de ani la sfârșitul lunii martie.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<