Vicepremierul Tanczos Barna despre eficientizarea companiilor de stat: Companiile strategice trebuie tratate diferit

Data actualizării: 25 iulie 2025

Vicepremierul Tanzcos Barna a subliniat miercuri seară necesitatea unei abordări diferite în ceea ce privește eficientizarea companiilor de stat, punând accentul mai ales pe cele strategice. El a explicat că acestea, care acționează pe o piață concurențială, necesită o atenție specială.

Companiile strategice, în centrul atenției

Printre exemplele date de vicepremier se numără Nuclearelectrica și Hidroelectrica, ambele companii înregistrând profit. Totodată, el a menționat și CFR, o companie strategică ce funcționează pe baza de subvenții. În ceea ce privește salariul directorului CFR, Tanczos Barna a afirmat:

Înțeleg de la colegii noștri din Ministerul Transporturilor că «muncește de crapă», dar trebuie un pic de smerenie

Salariile directorilor, un subiect delicat

Vicepremierul a mai abordat și subiectul salariilor directorilor și ale salariaților din aceste companii, subliniind că acestea ar trebui gestionate diferit. El a făcut referire la faptul că aceste companii necesită expertiză și performanță la nivel înalt, și prin urmare, nu se poate pretinde ca cineva cu un salariu mai mic să obțină aceleași rezultate.


Tanczos Barna a mai menționat că Hidroelectrica a înregistrat un profit de peste 4 miliarde de lei și a virat statului peste 3 miliarde. În schimb, există companii care funcționează pe baza de subvenții. El a subliniat că este necesară o doză de smerenie în ceea ce privește salariile din aceste companii.

Citește și:

Referindu-se la directorul CFR, vicepremierul a mai declarat:

Înțeleg de la colegii noștri din Ministerul Transporturilor că «muncește de crapă», dau un citat dintr-un mesaj de astăzi. Eu pot să recunosc și că accept că este greu să conduci CFR Călători și sunt convins că domnul director chiar muncește, dar asta nu înseamnă că ne lăudăm cu salariul pe care-l avem

În contextul pregătirii celui de-al doilea pachet de măsuri pentru reducerea deficitului, eficientizarea activității companiilor de stat și reducerea pierderilor în acestea reprezintă o direcție importantă. Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice a publicat recent detaliile financiare ale celor 1.326 de întreprinderi publice, cu cele mai mari profituri înregistrate de Hidroelectrica, Romgaz și Nuclearelectrica.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨