Meteorologii ANM au actualizat prognoza meteo pentru următoarea perioadă și au dezvăluit când se schimbă vremea în România. Dacă acum ne confruntăm cu o vreme destul de rece, specialiștii au anunțat când se încălzește în România. Când cresc temperaturile din nou.
[read more]

Când vine căldura în România

După o perioadă de iarnă mai blândă decât de obicei, vremea în România pare să se pregătească pentru o nouă schimbare. Meteorologii prognozează o creștere a temperaturilor, iar directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, avertizează că luna februarie ar putea să bată recorduri de căldură.

În ciuda faptului că în unele zone ale țării, în special în partea centrală și nordică, maximele termice nu vor depăși 6-8 grade Celsius, sudul și sud-estul vor experimenta un adevărat val de căldură.

Conform declarațiilor Elenei Mateescu, în prima parte a săptămânii, temperaturile vor oscila între 12 și 13-14 grade Celsius în aceste regiuni, urmând ca spre mijlocul săptămânii să înceapă o ascensiune termică considerabilă. Astfel, este posibil ca la finalul săptămânii viitoare să înregistram valori remarcabile de 17-20 de grade Celsius, mai ales în sud și sud-est.

Cu toate acestea, schimbarea de temperatură nu vine singură, ci este însoțită de ploi locale, în special în vest și centrul-nord al țării, cu cantități de precipitații cuprinse între 10-15 litri pe metru pătrat. În zonele montane mai înalte de 1500 de metri, există chiar posibilitatea de precipitații mixte, inclusiv lapoviță și ninsori.

Conform experților meteorologi, luna februarie a acestui an ar putea să stabilească un nou record în ceea ce privește temperaturile, cu o abatere termică pozitivă față de mediile obișnuite de aproximativ 6,7 grade Celsius.

Prognoza meteo până în martie

În următoarele săptămâni, vremea în România pare să-și schimbe traseul, oferind un avertisment primăvăratic pentru toți locuitorii. Prognozele meteo pentru perioadele 20 – 26 februarie, 26 februarie – 4 martie, 4 martie – 11 martie și 11 – 18 martie 2024 prezintă o creștere a temperaturilor și o variație în regimul pluviometric în diferitele regiuni ale țării.

În prima săptămână menționată, valorile termice vor fi mai ridicate decât de obicei, întinzându-se pe întreg teritoriul României. Cu toate acestea, există unele variații în ceea ce privește cantitățile de precipitații.

În extremitatea de nord-vest a țării, se așteaptă o cantitate local excedentară de ploi, în timp ce în regiunile vestice, pluvialitatea va fi apropiată de normal. În restul teritoriului, deficitară în general, se pot aștepta cantități de precipitații apropiate de media obișnuită pentru această perioadă.

Vreme călduroasă la final de februarie

În perioada următoare, între 26 februarie și 4 martie, temperaturile medii ale aerului vor continua să fie mai ridicate decât în mod obișnuit pentru acest interval, acoperind întreaga țară. Se așteaptă o pluvialitate excedentară în regiunile vestice și sudice ale țării, îndeosebi în zona submontană a Olteniei și Munteniei, în timp ce în restul teritoriului, precipitațiile vor fi în general apropiate de mediile normale.

În săptămâna următoare, 4 – 11 martie, temperaturile medii vor rămâne mai ridicate decât de obicei, afectând toate regiunile. Regimul pluviometric se va apropia de normal în cea mai mare parte a țării, indicând o stabilizare a precipitațiilor în multe dintre zonele afectate anterior de ploi excedentare.
[/read]