În România, proprietarii de apartamente care doresc să efectueze modificări în locuințele lor trebuie să fie extrem de atenți la legislația în vigoare. Conform Legii 196/2018, utilizarea ciocanului și a bormașinii fără aviz poate atrage amenzi cuprinse între 500 și 3.000 de lei.

Chiar și respectând orele de liniște, riscul de sancțiune rămâne, deoarece aceste activități pot afecta integritatea structurală a clădirii.

Reclamă

„Amendă de 3.000 de lei dacă dai cu ciocanul și bormașina în apartament. Poate suna bizar însă sunt interzise astfel de activități în unele cazuri. Pentru că este periculos. Vă spunem și de ce.”

Legea este clară: orice intervenție care ar putea afecta structura de rezistență a clădirii este strict interzisă fără aviz. Aceasta include și dărâmarea pereților pentru extinderea spațiului.

Proprietarii care își modifică apartamentele fără autorizație nu doar că pun în pericol siguranța lor și a vecinilor, dar pot avea și dificultăți în obținerea unui credit dacă ipoteca apartamentul.

„Ideea e că unii dintre cei care fac astfel de lucrări, nu au aviz pentru acestea, iar acest lucru înseamnă că este posibil ca acestea să fie făcute greșit și să pună în pericol atât viața proprietarului apartamentului respectiv dar și pe ale celorlalți locatari din bloc.”

Există totuși lucrări care nu necesită autorizație:

  • Reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma sau materialele.
  • Reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, cu condiția păstrării formei și dimensiunilor originale.
  • Reparații și înlocuiri de sobe de încălzit.
  • Zugrăveli și vopsitorii interioare sau exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor.

Este important ca locatarii să fie conștienți de aceste reglementări pentru a evita sancțiunile și a asigura siguranța structurală a blocurilor în care locuiesc.