În condițiile avertizărilor meteorologice de cod galben și portocaliu pentru ninsoare și viscol, autoritățile locale și instituțiile publice sau private sunt obligate să ia măsuri de deszăpezire. Nerespectarea acestor obligații poate atrage amenzi usturătoare. Astfel, riști o amendă de 2.500 de lei dacă nu cureți zăpada sau gheața din fața casei.
[read more]
Conform legislației în vigoare, primarii și consiliile locale au responsabilitatea de a asigura curățenia străzilor, piețelor și altor locuri publice, inclusiv îndepărtarea zăpezii și a gheții în caz de ninsoare. Potrivit Ordonanței de Urgență 21/2002, instituțiile publice sau private nu sunt scutite de aceste responsabilități, fiind necesar să curețe porțiunile de trotuar din fața clădirilor lor, precum și să îndepărteze țurțurii periculoși.
Măsurile sunt menite să asigure siguranța cetățenilor și să prevină incidentele nedorite pe timp de iarnă. Nerespectarea acestor obligații poate atrage sancțiuni semnificative. Valoarea acestor amenzi variază în funcție de localitate, începând de la simple avertismente și putând ajunge până la 2.500 de lei.
Reclamă
Primăria Capitalei îi atenționează pe proprietarii de clădiri sau spații comerciale că au obligația de a înlătura zăpada depusă pe trotuarele din fața imobilelor pe care le dețin. Conform articolului 12, anexa 1 a HCGMB 120/2010, proprietarii de imobile au obligația să înlăture zăpada, gheața și țurțurii formați în perimetrul clădirilor pe care le dețin, în cel mult 24 de ore de la încetarea ninsorii. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amenzi de la 200 la 500 de lei pentru persoane fizice și de la 500 la 2.000 de lei pentru persoane juridice.
Viscol puternic și ninsoare abundentă
România se confruntă în această perioadă cu avertizări de cod portocaliu și roșu pentru ninsoare și viscol. După o perioadă de temperaturi neobișnuit de ridicate, iarna își intră în drepturi. Sunt afectate mai multe județe. Pe listă se află Brăila, Ialomița, Buzău, Călărași, Constanța și Tulcea, unde anumite drumuri naționale au fost închise.
Pe întreg traseul autostrăzilor A2 București-Constanța și A4 Ovidiu-Agigea, traficul rutier se desfășoară în condiții dificile. Vremea rea a condus la depunerea de zăpadă pe carosabil. În zonele aflate sub cod roșu, circulația rutieră este complet închisă pentru toate categoriile de autovehicule, în scopul asigurării siguranței traficului.
CNAIR a emis recomandări către șoferi, sfătuindu-i să conducă cu prudență, să adapteze viteza la condițiile meteo, să aibă autovehiculele pregătite corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.
Calea ferată întâmpină probleme din cauza condițiilor meteo. Circulația feroviară întâmpină dificultăți în sud-estul țării. Ninsorile și rafalele de vânt au provocat avarii în rețeaua de alimentare cu electricitate. În Constanța, un tren se află staționat, iar la șapte treceri la nivel cu calea ferată barierele automate sunt defecte. Se întâmplă între Ciulnița – Perișoru, Valu lui Traian, Bărăganu – Jegălia, Bărăganu – Fetești, Jegălia – Perișoru. La Galați, din cauza avariilor înregistrate pe rețeaua administrată de CFR, trei trenuri de persoane au rămas defecte, cu pantografele rupte și sunt oprite pentru remediere. De asemenea, pe raza SRCF Galați, din cauza intensificării rafalelor de vânt, toate trenurile vor circula pe intervalul CF Galați – Făurei – Ţăndărei doar cu locomotive Diesel. Excepție fac trenurile tractate cu locomotive electrice. E vorba de cele care sunt în prezent în circulație pe secția respectivă.
Altfel, riști o amendă de 2.500 de lei dacă nu cureți zăpada sau gheața din fața casei.
Acestea sunt măsurile luate în contextul condițiilor meteo dificile și al avertizărilor de cod portocaliu și roșu. Autoritățile fac tot posibilul pentru a asigura siguranța cetățenilor, atât pe drumurile publice cât și pe calea ferată. Este important ca fiecare persoană să își asume responsabilitatea de a curăța zăpada și gheața din fața casei sau clădirii pe care o deține. Astfel, vom contribui cu toții la prevenirea incidentelor nedorite și la siguranța pe timp de iarnă.
[/read]