Dupa cum vă spuneam, la cârnați se poate folosi atât carnea de porc, cât și cea de vită sau de oaie. Însă, având în vedere că ne aflăm în preajma sărbătorilor de iarnă, astăzi vă vom prezenta o rețetă de cârnați de casă din carne de porc.
[read more]
Asadar, pentru niște cârnați delicioși și apetisanți veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 1,6 kg carne de porc (pulpă fără os);
- 400 g carne grasă sau grăsime (fleică de porc, slănină fără șorici);
- 150 g usturoi pisat;
- 100 g sare;
- 25 g piper măcinat;
- 15 g cimbru măcinat.
Rețeta de cârnați de casă tradiționali
Echilibru. Iată cuvântul-cheie dacă vrei să obții cei mai buni cârnați de casă tradiționali. Și este vorba, desigur, de proporțiile dintre sare și condimente, carne și grăsime, condimente și verdeturi. De pildă, pasta pentru cârnați ar trebui să conțină 20-30% grăsime și restul, carne macră, însă, dacă folosești carne de vită, procentul poate urca la 50. Apoi, dacă vrei, poți folosi și zeama de oase pentru a da gust pastei pentru cârnați. Mai jos este una dintre rețetele tradiționale de cârnați de casă:
Reclamă
Ingrediente:
- 1,6 kg carne de porc (pulpă fără os);
- 400 g carne grasă sau grăsime (fleică de porc, slănină fără șorici);
- 150 g usturoi pisat;
- 100 g sare;
- 25 g piper măcinat;
- 15 g cimbru măcinat.
Mod de preparare:
- Taie carnea și dă-o prin mașina de tocat. Amestecă mirodeniile și ierburile aromatice cu sarea. Pune compoziția peste carnea tocată și frământă cu mâna. Umple apoi cârnații.
Cârnații trebuie puși la zvântat, așa că trebuie să căutăm niște bețe lungi și trainice pe care îi vom atârna. De menționat este faptul că, încăperea în care punem cârnații la uscat trebuie să fie răcoroasă și foarte bine aerisită.
Etapele preparării cârnaților de casă
Mirosul inconfundabil al cârnaților de casă sfârâind pe grătar sau în tigaie îți gâdilă narile și gustul lor inconfundabil îți lasă gura apă. Însă, ca să ajungi să te bucuri de savoarea lor și totodată să fii mândru că ai putut să-i prepari chiar cu mâna ta, trebuie să știi care sunt etapele preparării cârnaților de casă, un proces nu foarte complicat, dar care cere atenție. Mai jos sunt pașii pe care experții în arta culinară îi recomandă în acest sens.
Pasul 1 – Alegerea carnii și a matelor
Carnea pentru cârnați nu trebuie să fie prea uscată, prin urmare, este recomandat să alegi pulpă de porc fără os, fleică de porc sau de vacă, iar atunci când prepari cârnați de casă din pui ori curcan, să folosești și alte ingrediente, cum sunt brânza sau borșul de pui. Pentru cârnați poți folosi mate de porc sau de oaie, în funcție de lungimea și de diametrul pe care le dorești (35/38 mm, 32/35 mm).
Pasul 2 – Pregătirea matelor
Matele ținute în caserole sunt în sare, prin urmare, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să le ții în apă călduță, să se hidrateze și să se desareze; ulterior, ca să verifici dacă au rupturi, suflă în ele.
Pasul 3 – Amestecul de condimente
Este cel care dă gustul cârnaților de casă. Din amestecul de condimente nu trebuie să lipsească usturoiul, ceapa, boiaua de ardei iute sau dulce, pătrunjelul, cimbrul. După gust, poți folosi și alte mirodenii pentru a da aroma dorită preparatelor tale.
Pasul 4 – Tocarea carnii
Alege întotdeauna să toci tu carnea sau să fie tocată în fața ta, ca să ai control asupra a ceea ce conțin cârnații.
Pasul 5 – Frământatul pastei pentru cârnați
Este foarte important să frămânți pasta pentru cârnați cu mâna, nu cu alte ustensile de bucătărie. Este indicat să faci această operațiune repede, astfel încât carnea să rămână rece. Frământarea cu mâna permite o mai bună emulsie între carne și grăsime. În plus, vei obține o pastă afânată, nu compactă, pentru că se păstrează bulele de aer în amestec (ca la aluatul pentru prăjituri).
Pasul 6 – Umplerea matelor
După ce ai fixat dispozitivul pentru umplerea carnatilor, rulează matele pe el de așa natură încât să nu le rupi. În momentul în care umpli cârnații, ține de ei cât mai aproape de mașina de tocat, ca să nu se rupă.
[/read]