În perioada comunismului, mezelurile din România conțineau ingrediente de calitate inferioară, față de cele disponibile în prezent. Sorin Minea, președintele sindicatului Romalimenta, a dezvăluit că, spre deosebire de produsele de azi, parizerul din acele vremuri era făcut din resturi de oase de vită și plămâni de porc.

„Erau mai proaste. Deci, în comunism se folosea soia, una foarte proastă. Eu sunt medic veterinar și ultimele practici le-am făcut în abatoare și fabrici de preparate.

Reclamă

Am văzut cum se făcea parizerul, ca să nu mai plângă nostalgicii. Era din sfărâmături. Se băgau oasele de vită, se sfărâmau, se luai pielițele și măduva care făceau o pastă și se adăugau plămâni de porc.

Deci, văzută de mine, cu ochii mei, nu povestită. E mult mai curat parizerul de acum.”, a declarat Sorin Minea.

Ingredientele interzise azi

Un ingredient folosit pe atunci, dar interzis acum, era MDM-ul, un extras din carne de vacă.

„Nu aveai cum să vinzi, plus că MDM – se numește acum extrasul ăla de carne de vacă, este interzis datorită vacii nebune – e interzis la ora actuală. Ăla era un produs foarte slab calitativ. Plămânul de porc e o chestie cu cântec.”, a explicat Minea.

În plus, alte produse din acea perioadă includeau:

  • Șunca Muntenia, o șuncă presată, conținea 80% soia și doar urme de carne.
  • Soia folosită în mezeluri era de calitate slabă și nu era acreditată de Ministerul Sănătății.

Pe vremea comunismului, soia era un ingredient comun în produsele alimentare, dar calitatea sa era mult inferioară celei de azi. „Soia e admisă în orice preparat.

În comunism, mai ales în ultima perioadă, anii ’80, se mânca nu prost, ci înfiorător de prost. Soia care se băga era produsă în România, nu era texturată, erau bucăți mari de soia și nu era acreditată de Ministerul Sănătății, dar o foloseam și nimeni nu protesta.”, a mai adăugat Minea.