Rețetă de cozonac din caietul bunicii: secretul pentru un desert pufos și delicios se află în detalii simple. Cernutul făinii cu cel puțin trei ore înainte, scoaterea untului din frigider cu o oră înainte și evitarea deschiderii cuptorului în primele 20 de minute sunt doar câteva dintre sfaturile care garantează reușita.
Pregătirea cozonacului în stil tradițional
Ingredientele necesare pentru aluat includ:
Reclamă
- un kilogram de făină de calitate superioară
- 500 ml de lapte călduț
- 250 grame de zahăr alb
- 100 grame de unt la temperatura camerei
- 50 grame de drojdie proaspătă
- 5 ouă (doar gălbenușurile)
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- coaja rasă de la o lămâie
- coaja rasă de la portocală
- un praf de sare
Pentru umplutură, sunt necesare:
- 250 grame de miez de nucă măcinată
- 100 grame de zahăr
- cele 5 albușuri de la ouăle de mai devreme
- 2 linguri de cacao
- esență de rom sau altă esență preferată
- un praf de sare
Modul de preparare începe cu încălzirea laptelui și adăugarea cojilor de citrice și a zahărului vanilat. Separat, gălbenușurile se bat cu zahărul până la dizolvarea completă.
Următorul pas este pregătirea maialei, amestecând drojdia cu zahăr, lapte călduț și făină. După odihnire, maiaua se amestecă cu făina cernută și se frământă aluatul. Acesta se lasă la dospit, fiind ulterior combinat cu restul ingredientelor lichide.
Pentru umplutură, albușurile se bat spumă cu zahăr, iar miezul de nucă se amestecă cu cacao și esența de rom. Aluatul dospit se împarte și se întinde pe suprafața de lucru, unde se adaugă umplutura și se rulează.
Cozonacii, ungeți cu ou bătut, sunt apoi plasați în cuptorul încins și lăsați să se coacă timp de aproximativ o oră. Testul scobitorii asigură că aceștia sunt bine făcuți înainte de a fi lăsați la răcit.
Atenție: Cozonacii nu se taie fierbinți sau călduți, pentru a păstra textura pufoasă și savoarea unică a preparatului tradițional.