Decizia Curții Constituționale de a o exclude pe Diana Șoșoacă din cursa prezidențială a generat o intensă nemulțumire anti-PSD. Decizia a fost luată cu două luni înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare, provocând reacții puternice din partea tuturor partidelor politice, inclusiv PNL, USR și AUR, care au acuzat PSD de influențarea nedemocratică a alegerilor.
Mai mulți judecători, numiți politic, au votat pentru excluderea candidatei
Decizia CCR a fost susținută de patru judecători numiți de PSD și unul de UDMR, aliatul PSD. Aceasta ar afecta favorabil șansele lui George Simion de a ajunge în turul doi alături de Marcel Ciolacu, eliminând orice alt candidat, precum Mircea Geoană, Elena Lasconi sau Nicolae Ciucă, care ar putea uni voturile anti-PSD.
Reclamă
- Marian Enache (propus de PSD)
- Bogdan Licu (fost prim adjunct al procurorului general, propus de PSD)
- Attila Varga (propus de UDMR)
- Cristian Deliorga (fost judecător la Curtea de Apel Constanța, propus de PSD)
- Gheorghe Stan (fost șef controversat al Secției Speciale pentru magistrați, propus de PSD)
Curtea Constituțională nu a invocat motive clare, cum ar fi siguranța națională, pentru a justifica decizia. „Judecătorii și-ar fi bazat decizia pe ceva foarte vag și arbitrar: atașamentul față de Constituție și statul român.” Nici un dosar penal pentru trădare nu a fost deschis pe numele lui Șoșoacă.
Această decizie este percepută ca un abuz de putere fără precedent, sugerând că „azi scoți un candidat din cursă sub această acuzație, mâine închizi o televiziune, desființezi un partid.” Rămâne de văzut cum vor reacționa partenerii externi și cancelariile occidentale la această situație.
Eliminarea lui Șoșoacă din cursă ar putea realoca o parte din voturile sale către George Simion, dar nu este o tranziție automată. Va depinde mult de reacțiile și acțiunile lui Șoșoacă în perioada următoare. În ciuda evenimentelor recente, PSD trebuie să își reconsidere strategia electorală, având în vedere că decizia a reactivat criticile legate de influența sa politică în instituțiile statului.