În Europa, localurile și hotelurile au început să impună amenzi turiștilor care lasă mâncare în farfurie la bufetele all-inclusive. Această măsură, deja legiferată în China, vizează reducerea risipei alimentare.
Exemplul din Marea Britanie: amendă 2,40 de lire
În Marea Britanie, pub-ul The Star Inn Vogue, condus de Mark Graham, a introdus o taxă de 2,40 lire sterline (aproximativ 3 euro) pentru clienții care nu termină mâncarea de la bufet.
Reclamă
Localul oferă meniuri „all you can eat”, cu preparate precum carne de vită, porc și curcan, dar și Yorkshire pudding și cartofi prăjiți. Graham explică:
„Orice bucătar din lume ar fi deranjat sau s-ar simți chiar jignit de toată această risipă. Iar asta se întâmplă doar în cazul buffetului cu carne, pentru celelalte feluri a la carte, dacă un client nu poate termina ce are în farfurie, există clasica doggy bag.
În cazul buffetului, un client alege cantitatea de mâncare pe care o dorește, motiv pentru care trebuie să se comporte cu respect, cum ar face acasă la bunica lui, unde nici nu i-ar trece prin cap să lase ceva în farfurie”.
În Germania, un restaurant chinezesc aplică o taxă de 2 euro pentru clienții care lasă mai mult de 100g de mâncare neconsumată. Alte restaurante din țară au adoptat măsuri similare, confirmate ca legale de autorități.
China a lansat în 2020 campania „Farfuria curată”, la inițiativa președintelui Xi Jinping, pentru a combate risipa alimentară, având în vedere resursele limitate.
Date cheie:
- Măsura este populară în Europa și legiferată în China.
- Taxă în Marea Britanie: 2,40 lire sterline.
- Taxă în Germania: 2 euro pentru peste 100g de mâncare neconsumată.
- Campania „Farfuria curată” în China, lansată în 2020.
Aceste măsuri, inițial percepute ca excentrice, se răspândesc pe plan global, contribuind la reducerea risipei alimentare.