Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat o nouă inițiativă legislativă care vizează acordarea unor vouchere de 1.000 de lei celor care sunt nevoiți să renunțe la creșterea porcilor din cauza focarelor de pestă porcină africană. Aceste vouchere vor fi emise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și vor fi acordate micilor crescători pentru a-i ajuta să facă față dificultăților cauzate de restricțiile impuse.
[read more]
Inițiativa vine în sprijinul Legii Porcului, care se află în faza finală a dezbaterilor parlamentare și care aduce o serie de norme cu privire la creșterea, sacrificarea și comercializarea porcilor. Această lege aduce schimbări semnificative în industria porcină din România și își propune să promoveze o creștere sustenabilă a porcilor în exploatațiile comerciale.

Potrivit noii inițiative legislative, micii crescători de porci care se află în apropierea fermelor comerciale și care sunt nevoiți să renunțe la creșterea porcilor din cauza restricțiilor impuse pentru lichidarea focarelor de pestă porcină africană vor primi timp de 5 ani câte un voucher în valoare de 200 de euro. Acești bani pot fi folosiți de către crescători pentru a achiziționa un porc în perioada sărbătorilor de iarnă, menținând astfel tradiția și obiceiurile specifice acestui sezon.

Reclamă

Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, a explicat că această inițiativă vine ca un sprijin pentru micii crescători de porci care se află într-o situație dificilă și nu mai pot continua activitatea din cauza restricțiilor impuse de pesta porcină. Acești crescători au nevoie de sprijin financiar pentru a-și menține gospodăriile și pentru a face față dificultăților întâmpinate.

Aplicarea Legii Porcului a adus cu sine o serie de norme care interzic în totalitate vânzarea porcilor crescuți în gospodăriile țărănești și comercializarea cărnii provenite de la aceștia. Cu toate acestea, normele au fost ajustate în urma discuțiilor și acum se permite creșterea porcilor în gospodării exclusiv pentru îngrășare și sacrificare pentru consum familial. Proprietarii de porci crescuți în gospodărie sunt obligați să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol.

Transportul porcinelor vii este permis doar cu mijloace de transport înregistrate și autorizate sanitar-veterinar conform prevederilor legale în vigoare. Mijloacele de transport animale vii trebuie să fie curățate și dezinfectate după fiecare descărcare de animale, iar acest lucru trebuie atestat printr-un proces-verbal de dezinfecție emis de unitatea specializată.

Astfel, prin această inițiativă legislativă, se dorește să se ofere sprijin micilor crescători de porci afectați de restricțiile impuse de pesta porcină, astfel încât aceștia să poată să-și mențină gospodăriile și să continue tradiția de a avea un porc de Crăciun. Voucherele acordate de ANSVSA vor fi un ajutor semnificativ pentru acești crescatori.
[/read]